EconomistCum businessul corupt este avantajat în R. Moldova

 


În Republica Moldova pentru business e mai avantajos să dea mită decât să muncească onest. Jumătate din cei care s- au opus actului de corupție și au preferat să meargă pe căi legale regretă decizia luată. Este una din concluziile conferinței ”Combaterea corupției în Moldova: Ce poate face businessul”, la care au participat, reprezentanți ai asociațiilor de business, funcționari și experți economici.

 O problemă enormă pentru companiile care lucrează legal o reprezintă concurența neloială din partea companiilor care lucrează absolut ilegal și sunt protejate de funcționari corupți. 

Cum să faci față concurenței pe o piață denaturată de corupție

”De exemplu, angajații de la companii își deschid ateliere clandestine de producere a mobilei în garaje. Ei nu achită niciun fel de impozite și evident vând mobila mai ieftin decât compania la care lucrează.  Dacă nu se întreprinde nimic, directorul companii este nevoit, în cel mult doi ani, să-și închidă fabrica”, a explicat Veaceslav Ioniță, economist la IDIS Viitorul.

Potrivit lui, chiar dacă majoritatea agenților economici preferă să-și ”rezolve” pe căi neoficiale problemele, există un grup mic de agenți economici, care au luptat contra actelor de corupție, au avut succes și doresc să continue lupta. Secretul lor se bazează pe câteva elemente esențiale. În primul rând ei trebuie să activeze legal, deci nu poți lupta contra corupției atunci când ai probleme de integritate personală. În al doilea rând, ei trebuie să cunoască și să știe că sunt corecți în anumit caz. ”Funcționarul simte că agentul economic ”plutește” nu știe exact ce și cum și îl presează până nu obține banii”.

Businessul- complice sau victimă?

Viorel Pîrvan, juristul IDIS e de părere că businessul este perceput ca un participant la corupție, însă marea majoritate a întreprinderilor sunt în primul rând victime ale corupției. Combaterea acesteia reprezintă o sarcină dificilă, în special pentru companiile mici și mijlocii cu resurse limitate.

El a sugerat că participarea sectorului privat în lupta împotriva corupției reprezintă cheia succesului. Or, companiile trebuie să-și asume un angajament clar față de integritate și să devină parte a soluției în lupta împotriva corupției.

”Chiar dacă s-au întreprins acțiuni ale instituțiile statului de combatere a corupției și birocrației, totuși în unele instituții ale statului birocrația e în capul mesei. În vara acestui an un autobuz cu copii care se deplasa în Ucraina a fot reținut trei ore la vamă pentru a trece pe un culoar indicat de vameș, deși șoferul avea toate actele în regulă”, a menționat Dumitru Albulesa, director Executiv at Uniunea Transportatorilor si Drumarilor din Republica Moldova.

 

Last modified on

Toate drepturile rezervate. Preluarea materialelor plasate pe site poate fi facuta doar cu acordul administrației.

Top Desktop version